Шепетівська ЗОШ №6 - Організація харчування
Четвер, 23/03/2017, 15:10
Вітаю Вас Гость | RSS

Шепетівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6
Хмельницької області

Меню сайту
Наше опитування
Як ви оціните наш сайт?

Результати
Архів опитування

Всього голосувало: 991
Обговорити опитування на форумі
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Організація харчування

             Організація шкільного  харчування
                                                                                                                                                                                                                                                    Людина народжується здоровою,
                                                                                                                                                                                                                                                    всі хвороби приходять з їжею.
                                                                                                                                                                                                                                                                                     Гіппократ.

Питання здорового харчування завжди залишається актуальним, тим паче серед школярів. Це не тільки належний розвиток системи травлення, шлункового тракту, а й нервової, кістково-м‘язової системи та й узагалі всіх життєво важливих органів. Правильний раціон впливає на працездатність дитини, а відтак і на рівень засвоєння корисної інформації, рівень отримання якісних знань. А теперішнє покоління полюбляє «вуличну їжу», чіпси, колу і т.д. Тому зростає кількість захворювань серед школярів травної системи.  
  Одним з першочергових завдань навчального закладу є збереження здоров’я учнів, а саме створення умов для організація збалансованого харчування дітей.
Адміністрація уклала договір з ПП Савчук Т.І.  Проведено тендер на харчування (використано чималі кошти). ПП Савчук Т. І. сумлінно підійшла до роботи. А саме:
•    закуплено посуд на суму ~10,000  грн
•    вчасно оформлені всі дозвільні документи, які необхідні для роботи шкільної їдальні;
•    складено списки постачальників, графіки та маршрути постачання;
- наявні договори на постачання продуктів. Вся продукція надходить з супровідною документацією (сертифікати якості та якісні посвідчення);
-наявне щоденне та перспективного меню, погоджене  держсанепідслужбою;
-оформлено  калькуляційні  та технологічні картки;
- наявний графік завезення продуктів у заклад;
     Організовано продаж і буфетної продукції. Продаж буфетної продукції здійснюється за готівку. Ціни -  відповідають нормам.
    Організовано за кошти міського бюджету  повне 100%-ве  харчування учнів 1-4 класів, пільгових категорій (173 уч, 53%) з розрахунку  – 7 грн на дитину у відповідності до кошторисних визначень по закладах освіти.
      Забезпечуються обідами і учні, які відвідують групу продовженого дня (в середньому  30 учнів).  Оплата здійснюється за рахунок  батьківських коштів. Вартість обіду становить 12 грн.
За рахунок  ПП Савчук Т.І. харчуються 4 учнів.
      Питання організації харчування контролюємо і звітуємо на  нарадах при директорові, педагогічних нарадах  та засіданні батьківського комітету.
  Багаторічний досвід спостережень лікарів і педагогів показав, що учні, які не споживають під час навчального дня гарячу їжу,швидше стомлюються, частіше скаржаться на головні болі, втому, на болі в шлунку, поганий присмак у роті, поганий настрій і знижену працездатність. До того ж, згідно зі статистикою, хвороби шлунка серед дітей шкільного віку займають друге місце після захворювань опорно-рухового апарату.
      Словом, все більше фактів говорить на користь обов'язкового гарячого харчування для всіх школярів під час їх перебування в школі.
  Наша шкільна їдальня працює для всіх учнів і вартість гарячого сніданку  не перевищує вартості упаковки чіпсів, тобто близько 7 грн. Адміністрація закладу впевнена, що  якісне харчування (і в школі, і вдома) — це найважливіший чинник зміцнення здоров’я  школяра, а відтак і запорука його нормального фізичного й інтелектуального розвитку.
 
                                                                                                                                                                                                                                Т.В.Дякун, відповідальна за організацію харчування      

 

  

 

                                Рекомендації щодо організації харчування дитини!!!


        Раціональне харчування — одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С. У дитячому харчуванні мають врахо¬вуватися якісні показники білків.
     Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та іншому. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа.
               Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок , 
беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки,  сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати
надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.
Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.
         Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.
        У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).

        Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.

Добрий апетит і улюблені страви


Рецепт 1

Навчіться не помічати поганого апетиту дитини
Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку.
Не хоче їсти - спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.
Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти.

Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.
На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.
Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.

Рецепт 2

Давайте тільки ту кількість їжі, що її з'їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.
Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», бо вони шкідливі.
Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.
Дотримуйтесь режиму харчування.
Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

Народна мудрість про їжу і харчування

• Апетит з їжею прибуває.
• Паляниця - хлібові сестриця.
• Поволі, хлопчику: раз хліба, два борщику.
• Хто з собою хліб носить, той їсти не просить.
• Де ви, пироги? Тут є ваші вороги.
• Пиріг животові не шкодить.
• З'їла борщик до кришечки, щоб не боліли кишечки.
• Смачні борщ і каша, якщо там є шматочок м'яса.
• В гурті і каша добре їсться.
• Вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану люди хвалять.
• Як їсть дитина, то тішиться родина.
• Не. кусай більше, як у рот влізе, бо вдавишся.
• Мало вкусиш - швидше прожуєш і проковтнеш.
• Коли гаряче, то студи, козаче.
• Душа міру знає.
• Виїв ще й облизався.
• Аби що до губи, будуть їсти зуби.
• Гороху треба їсти потроху.
• 3 гречки та проса - і каша, і паша.
• Хвалилася гречана каша, що вона смачна з маслом.

                                                                                                                                                                   

 

 

 

Вхід на сайт
Наш герб
Архів записів
Січень 2016
Лютий 2016
Березень 2016
Квітень 2016
Травень 2016
Червень 2016
Липень 2016
Серпень 2016
Вересень 2016
Пошук

Шепетівська ЗОШ №6 © 2017